|
||||||||||||||||||||||
ชื่อเรื่อง/Title | การศึกษาคุณค่าทางโภชนะของวัตถุดิบอาหารสัตว์ในท้องถิ่นเขตจังหวัดปัตตานี / Studies on Nutritive Value of Local Feedstuffs in Pattani Province | |||||||||||||||||||||
บทคัดย่อ/Abstract | การสำรวจแหล่งผลิตวัตถุดิบอาหารสัตว์ในเขตจังหวัดปัตตานี พบว่าแหล่งผลิตวัตถุดิบ ส่วนใหญ่จากโรงงานอุตสาหกรรมที่ประกอบกิจการด้านประมง ได้แก่ โรงงานปลากระป๋อง โรงงานผลิตน้ำบูดู โรงงานผลิตปลาป่น ซึ่งผลพลอยได้จากโรงงานอุตสาหกรรมคือปลาป่น ส่วนผลพลอยได้จากเกษตรอาทิ เช่น รำละเอียด ปลายข้าว จากโรงสีข้าว เยื่อในต้นสาคู และกากมะพร้าว พบอยู่น้อยมากในจ.ปัตตานี การสุ่มเก็บตัวอย่างวัตถุดิบอาหารสัตว์เพื่อเป็นข้อมูลพื้นฐานโดยส่วนใหญ่เป็นใบพืช และวัตถุที่เป็นเศษเหลือทางการเกษตร ผลพลอยได้จากอุตสาหกรรมต่างๆ และวัชพืช ทำการเก็บจำนวน 15 ตัวอย่าง นำมาวิเคราะห์ผลทางเคมี ได้ผลดังนี้ วัตถุดิบที่สามารถเป็นแหล่งโปรตีน ได้แก่ผับตบชวา และสาหร่ายไฟ วัตถุดิบที่เป็นแหล่งพลังงาน ได้แก่ ผักเบี้ย เปลือกกล้วยหินดิบ เปลือกกล้วยหินสุก และเยื่อในต้นสาคู วัตถุดิบในท้องถิ่นสามารถนำมาประกอบสูตรอาหารเพื่อใช้เลี้ยงสัตว์ ส่วนที่มีเยื่อใยสูงสามารถเป็นอาหารสำหรับสัตว์เคี้ยวเอื้องได้ The survey for feed-stuffs in pattani Province, Thailand was found come from two major soureces which factories for fishery (canning, Bu-Doo, pound-fish) and agriculture (rice mills, Sago-palm starch, coconut oil)products. Most of feed stuffs were acquired as by-products of those process factories, example; pound-fish from fishery process, broken-milled rice and rice bran from rice mills process, Sago-Palm pith and coconut garbage from Sago-Palm starch and coconut oil processes, respectively. The basic record, the chemical analysis was conducted by sampling of fifteen samples from four groups of plants leaf, agricultural by-product from process factories, and weeds, respectively. Water hyacinth (Eichhornia crassipes) and stonewort (Chara zeylanica Kl.ex Willd) has high protent of 19.11 %, respectively. Four plants; Seapurslane(Sesuvium portulacastrum), unripe-and ripen-stone banana (Musa sp.) and Sago Palm pith were analysed to have high energy level of 79.51%,78.31%, 71.56 and 71.26%, respectively. Most of selected plants had fiber excepted Sago Paim pith (1.65%). This study suggested that there are several local raw materials can potentailly be a valuable feed component. High fiber content stuffs could be suitable for ruminant. |
|||||||||||||||||||||
ผู้ทำ/Author |
|
|||||||||||||||||||||
เนื้อหา/Content |
|
|||||||||||||||||||||
กลุ่มหัวเรื่อง: |
ด้านสุขภาพอนามัย --อาหารและการบริโภค |
|||||||||||||||||||||
Publisher: |
|
|||||||||||||||||||||
Year: | 2550 | |||||||||||||||||||||
Type: | งานวิจัย/Research Report | |||||||||||||||||||||
Copyrights : | ||||||||||||||||||||||
Counter : | 2453 | |||||||||||||||||||||
Counter Mobile: | 52 | |||||||||||||||||||||